Project omschrijving

PROJECT
Nieuwbouw fabriekspand Plastchem Hardenberg
OPDRACHTGEVER
Plastchem b.v.

OMSCHRIJVING
Plastchem is een fabriek die toepassingen van kunststof produceert en optimaliseert. Het bedrijf is op zijn huidige locatie ‘het Wavin-terrein’ uit zijn jasje gegroeid en daarom opzoek gegaan naar een nieuwe locatie voor groter en moderner fabriekspand. Het nieuwe fabriekspand van Plastchem is gelegen aan de Duitslandweg te Hardenberg en vormt daarbij ook de start voor het bedrijventerrein Broeklanden zuid.

Het gebouw is in zijn basis een grote op zichzelf staande machine die naast zijn gevelomkleding delen van de productie-installatie laat zien, bijvoorbeeld de productie silo’s aan de voorzijde van het gebouw.

De ontwerpvisie richt zich op het weerspiegelen van het dynamische fabrieksproces in de massacompositie van het gebouw. In deze compositie draait het om, relatie vs op zichzelf staand en transparantie vs geslotenheid. Het kantoor en het laboratorium willen namelijk door middel van hun transparante gevels graag aan de buitenwereld laten zien wat ze te bieden hebben, terwijl de fabriekshal met zijn productiemachines juist een gesloten karakter heeft om doorontwikkelde productieprocessen af te schermen. Het gebouw is zo ontworpen dat de verschillende verkeersstromen optimaal samen werken en zo efficiënt mogelijk zijn uitgezet.