Project omschrijving

Projectgegevens

Locatie Rouveen   
Jaar 2017 – 2019   
Woonvolume 1580 m3
Gevelbekleding Baksteen Bruin
Hout Zwart
Gevelpannen Antraciet/Zwart
Gevelkozijnen Hout Wit
Raamkozijnen Hout Wit

Plaatsbepaling

De opdrachtgever had als wens om de kavel, waar voorheen een boerderij actief was, te splitsen in twee delen. Daarbij moest op het achterste deel plaats gemaakt worden voor een nieuwe schuurwoning.

Programma van eisen

Ruimtelijke wensen woonruimte

  • Woonkamer en keuken gericht op het westen
  • Een inpandig terras aan de zijkant om heerlijk te kunnen zitten met uitzicht richting het zuidwesten
  • Schuur als buffer voor privacy
  • Vanuit de keuken zicht op de voordeur en kinderhoek

  • Veel ramen zodat er vanuit het hele huis volop zicht op de omgeving is.

Uitstraling

  • Eikenhouten gevelementen

  • Vlakke dakpan

  • Grote pui in woonkamer richting het open landschap

  • Met pen en gat aan elkaar verbonden palen en balken
  • Voorgevel met houten constructie

  • Hout toepassen in de afwerking

Ontwerpconcept

Het uitgangspunt was om een huis te ontwerpen dat in harmonie is met de landelijke omgeving. Het concept schuurwoning past daar perfect bij en past bovendien goed in het bestemmingsplan van de gemeente Staphorst.

Kenmerkend voor deze gemeente is “de diek”. Een lange klinkerweg met veel monumentale boerderijen die door de gehele gemeente Staphorst loopt, van Rouveen tot IJhorst. Ook deze woning is gesitueerd aan de diek.

De achtergevel richt zich op de diek, terwijl de voorgevel naar het open landschap staat. Deze ligging is bewust zo gekozen zodat de schuur, onderdeel van het achterhuis, wel privacy biedt. Binnen in de woning wordt er naar het open veld gekeken in plaats van naar de drukke weg. Uitzicht en daglicht zijn dan ook belangrijke speerpunten voor dit ontwerp.

Daglicht

Omdat de kavel in een vrij open gebied ligt, is er gedurende de dag bijna altijd zon. Alleen in de ochtend zal de zon eerst op een bepaalde hoogte moeten zijn om over de bestaande boerderij te kunnen komen. Om die reden is de keuze gemaakt om te richten op de middag- en avondzon, zowel in de woning als in de tuin.

Windrichting

In Nederland is een Zuidwesten wind veel voorkomend, wat in dit geval van het open gebied rond de kavel iets nadeliger is. Vooral omdat de wind uit dezelfde richting komt als waar de tuin het beste gesitueerd kan worden.

Uitzicht

Het open gebied zorgt voor een prachtig uitzicht richting het zuidwesten, westen en noordwesten en vanuit de woning wil je hier volop uitzicht op hebben.

De keuze om de schuur richting de drukke Oude Rijksweg te situeren is daarmee een logische. De schuur kan dienen als een extra privacy buffer voor de woning en bovendien krijgt de woning zo meer kwaliteit door het uitzicht en daglichtinval.

Privacy en beschutting

Om beschutting te bieden tegen de wind en tegen inkijk hebben wij geadviseerd om lage beplanting aan te brengen op het zuiden en zuidwesten als windscherm zonder dat dit ten koste gaat van het uitzicht. Daarnaast zorgt het ook voor extra privacy richting de naastgelegen schuur en woning.

Vanuit de welstand is er aangegeven dat het aanplanten van een nieuwe singel gewenst is voor de verbinding met de voorliggende steeg. De noordkant van de kavel is daarvoor het meest geschikt. De singel zorgt voor meer privacy richting de Oude Rijksweg zonder dat het schaduw op de kavel werpt.

Plattegronden

De woonkamer en keuken zijn gericht op het westen voor het mooiste uitzicht. Aan deze zijde zullen ook de woonkamer en de keuken het beste tot hun recht komen. Door het terras inpandig te maken en te combineren met een windscherm van een lage beplanting zal een beschutte plek worden om te zitten.

Heeft u een vraag over dit project of kunnen wij u helpen bij uw project?

Heeft u bouwplannen en zoekt u een architect? Neem contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek.

Neem contact op