Project Description

PROJECT
Nieuwbouw villa Rheeze

OPDRACHTGEVER
Particulier

OMSCHRIJVING
Deze nieuwbouw villa is gelegen aan de rand van het historische en monumentale centrum van Rheeze. Het perceel van de villa heeft een oppervlak van 15.000 m² en is deels gelegen op een gloeiende es. Voor deze villa is een tuinontwerp gemaakt waarbij de woning en de tuin samen opgaan in het dynamische omliggende landschap. Het ontwerp van de villa is gebaseerd op een ouderwetse krukboerderij. Het bouwwerk is zo gesitueerd op het perceel dat de vanuit verschillende woonvertrekken uitzicht hebben over de rivier de vecht en het omliggende glooiende landschap.

 

Meer info 
Architect:                     Folkert Bijlsma
Engineering:                Arjan Koobs
Constructeur:               De Boer
Aannemer:                    Van der Veen
Landschapsarchitect: Reuvers

RHEEZE 


De ligging is werkelijk uniek. Aan de rand van het historisch waardevolle esdorp Rheeze, dat al sinds de vroege middeleeuwen bestaat, met z’n karakteristieke brink waar omheen de boerderijen van het dorp gegroepeerd zijn. De kern van het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

LOCATIE
Het perceel, bouwterrein met weiland, ligt net buiten de brink aan de rand van het dorp aan een kronkelende en niet doorgaande weg op een oude es.  Op de plek waar eens eens varkenstal en daarna boerderij camping heeft gestaan een deze mooie riante kavel vrijgekomen. Vanaf de kavel en vanuit de woning is er een fantastisch vrij uitzicht over het glooiende es- en beekdallandschap en over de rivier de Vecht.

ERFOPBOUW
De situering van de nieuwe woning is geïnspireerd op een karakteristiek boerenerf in het essenlandschap. Het nieuwe erf versterkt de cultuurhistorische waarde en kleinschaligheid van het landschap. De bestaande inritten zijn op nieuw gebruikt om van hieruit middels een kronkelende oprijlaan bij de woning te komen.

GEBOUWEN

WONING

De hoofdvorm is gerefereerd aan een krukhuis met aan de linkerzijde een schuine zijkant. De woning is op een kleine verhoging geplaatst, een soort terp. Dit om de zichtlijnen vanuit de woning op de vecht en omliggend terrein te verduidelijken. De gevels zijn wit gepleisterd, terwijl het trasraam zwart is gemaakt. Op het dak is riet aangebracht wat erg goed in de omgeving past. De woning heeft aan de voorzijde authentieke schuiframen en een authentieke voordeur. Deze voordeur komt direct uit in de woonkamer. Dit was een wens van de opdrachtgever. Aan de rechterzijde en achterzijde zijn nieuwe ingrepen gedaan om extra dynamic in het ontwerp te  krijgen. Zo is er aan de rechterzijde een stalen pui geplaatst en aan de achterzijde een grote serre.

Constructief is de woning opgebouwd middels een traditioneel systeem, met kalkzandsteen, maar ook moet een houten constructie. Dit is een soort houten ‘bint’constructie. Op deze constructie ligt zowel de eiken vloer als ook de kap van de woning. De eiken draagstructuur bintwerk en vloer is in de woning in het zicht gelaten.

In de serre is de keuken geplaatst, vanuit de keuken heb je een ontzettend mooi uitzicht op zowel de inmiddels aangelegde tuin, als ook is er een blik te werpen in de verte over de glooiende es.

SCHUUR

Achteraan de woning het een schuur geplaatst. Door de schuur schuin op de woning te zetten is het zicht vanuit de erker vergroot. Waardoor er meer zicht is op de tuin en omliggend terrein.
In de schuur is nog een woning geplaats. Deze woning zal worden gebruikt voor Bed en Breakfast.

De schuur is opgebouwd met een gemetselde borstwering en daarboven houten planken. Terwijl op het dak gewone dakpannen zijn aangebracht. Aan de voorzijde van de schuur zijn eiken gebinten geplaatst. In het achterste deel en op de zolder is de woning gemaakt. En op de begane grond  in het voorste deel is de garage en installatie ruimte.