Virtueel bouwen met BIM

Met BIM, ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd, wordt een digitaal 3D-ontwerp gemaakt, vóór dat de bouw daadwerkelijk start. Dit virtuele model stelt ons in staat efficiënt te werken en u als opdrachtgever meer inzicht te verschaffen. Onderstaand in het kort de voordelen van deze werkwijze voor u als opdrachtgever. 

BETERE PRODUCTIE VOORBEREIDING

Bouwen verandert geleidelijk naar assemblage. Veel producten op de bouwplaats kunnen goedkoper in een fabriek gemaakt worden dan op een bouwplaats omdat met hierbij geen last heeft van onwerkbaar weer en bijkomende kosten zoals reiskosten ed. Deze verschuiving krijgt steeds meer vorm doordat er steeds meer mogelijk is op machinaal gebied en ICT. Het is niet meer denkbaar dat een complete staalconstructie op de bouwplaats in elkaar wordt gelast. Steeds meer producten vragen om prefabricage. Het aansturen van de geprefabriceerde producten vergt een goede voorbereiding. BIM is een van de weinige methoden om een het prefabriceren van gebouwen goed aan te sturen. BIM is een jonge techniek. Er is nog veel mogelijk met deze werkwijze, en we lichten u deze graag toe. De toepassingen ontwikkelen zich snel We zijn een bureau die Bouw Informatie Modellen al jaren omarmd. Al sinds 2004 houden we ons bezig met de mogelijkheden om met behulp van intelligente modellen bouwprojecten beter voor te bereiden. We ontwikkelen mogelijkheden niet alleen voor ons, maar ook voor of in combinatie met andere bedrijven en onderwijsinstellingen. Kijk hiervoor op onze consultancy site.

BETERE TECHNISCHE AFSTEMMING

BIM betekent virtueel bouwen door de betrokken partijen. De 3D tekeningen worden in dit proces samengevoegd, waarna er “live” doorsneden gemaakt kunnen worden welke duidelijk aan geven of alles maakbaar is. Installaties maken tegenwoordig een groot deel uit van het bouwplan. Leidingen en kanalen t.b.v. water, gas, elektra, riool en lucht vinden allen een weg door het pand. Virtueel wordt deze een positie gegeven waarna gemakkelijk beoordeeld kan worden of alles past. Overleg op de bouwplaats betreft niet passende onderdelen en de veelal dure technische oplossingen of bouwvertraging wordt daardoor voorkomen. Zoals in dit voorbeeld de voordelen voor de installateur wordt uitgelegd, geldt dit ook voor constructeurs, staal constructies, interieur bouwers en alle overige partijen.

BETER INZICHT

BIM geeft meer inzicht in het ontwerp dan traditionele tekeningen met bijbehorende materiaalstaten. Een plattegrond met maatvoering spreekt nog niet ter verbeelding. Uw woonkamer wordt 40 m2 zegt veel toekomstige eigenaren te weinig. U moet hiervoor eerst deze oppervlakte eens vergelijken met de huidige leefomgeving. In onze werkwijze d.m.v. BIM richten we de betreffende kamer in met meubilair waardoor er referenties ontstaat betreft afmetingen en mogelijkheden van de ruimte. Het virtueel door uw toekomstige pand laten lopen brengt veelal de gewenste reacties naar boven. ‘’Ik had graag een staande kast gewild, maar die past nu niet” Het inzichtelijk maken van deze wensen zorgt ervoor dat het ontwerp naar uw wens kan worden aangepast waardoor u in de uitvoering u niet voor verassingen komt te staan. Een kleine wijziging tijdens de uitvoering van het project kan door de vele partijen die elk op de hoogte gesteld moeten worden snel kostbaar uitvallen. Ook hierbij geld “goede voorbereiding is het halve werk”.

Hoe kunnen wij aan uw bouwproject bijdragen?

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP