WAT IS BIM

BIM is een digitaal geïntegreerd proces voor de verschillende partijen in de bouw sector. Het bestaat uit parametrische objecten waarmee ontwerpen gemodelleerd worden. Met BIM maken we uw wensen virtueel, vervolgens nemen we uw wensen door en wordt er een digitaal, oftewel virtueel, model van uw bouwproject gemaakt. Hier kunt u als klant in een virtuele omgeving uw project bekijken. Door een project uit te voeren in BIM kan zowel tijd als geld worden bespaard.

 

WAAROM BIM

Met Building Information Modeling (BIM)-oplossingen, ervaart u minder (tijd) verspilling en méér productiviteit. U moet goed realiseren dat BIM een proces is dat ondersteund wordt door BIM software. De meerwaarde van BIM staat of valt met een juiste implementatie in uw organisatie. Onze consultant zal samen met u uw processen in kaart brengen, zodat er samen met de gedefinieerde einddoelen, een implementatieplan ontwikkelt wordt die als ‘roadmap’ dient voor de migratie naar BIM.

BIM KAN U HELPEN MET:

 • het voorspellen van de prestaties van het gebouw

 • het visualiseren van de gevolgen van veranderingen in het ontwerp

 • om kostbare fouten tijdens de bouw te minimaliseren

 • een nauwkeuriger kostenraming

 Extra functionaliteit door revit-add in 

We werken in ons bureau met verschillende BIM-modellen. Een van onze pakketten t.b.v. van het modelleren van het basis model is Autodesk Revit. Door de jaren heen zijn we steeds beter geworden in het modelleren en liepen we ook steeds vaker tegen de grenzen van het pakket aan. We zijn daarbij wegen gaan zoeken om de database te bewerken, om functies sneller uit te kunnen voeren of juist functionaliteit toe te voegen. We zijn software gaan schrijven wat als plug-in (Add In) op Autodesk Revit werkt. Hoewel we in eerste instantie deze software maakten voor onze eigen organisatie, kregen we steeds vaker de vraag uit de markt onderdelen te verkopen of juist onderdelen te bouwen voor hun specifieke wensen.

VOORBEELDEN

Deze BIM modellen worden opgezet met behulp van Autodesk Revit en Tekla. Standaard bieden deze pakketten al veel functionaliteit, ondanks dat blijft er de behoefte om meer informatie uit het BIM model te halen. Om dit te kunnen realiseren bouwt Buro De Haan eigen Add-Ins.  Enkele voorbeelden:

 • File2factory koppeling voor directe aansturing van CNC machine / steenstrip robot vanuit het BIM model meer info.

 • Automatische bouwbesluit toetsing. Met behulp van deze Add-In is het mogelijk om tijdens het tekenproces te controleren of het BIM model voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit.
  Het is mogelijk om dit real-time te controleren of later met één druk op de knop.

 • Automatisch genereren van Assemblies / Views / Sheets.
  Voor een klant van Buro De Haan hebben we Add-In ontwikkelt welke automatisch assemblies kan genereren. Binnen elke assembly worden vervolgens automatisch views aangemaakt en geplaatst op voor gedefinieerde sheets.

 • Automatisch maatvoeren. Als uitbreiding op het automatisch genereren van assemblies hebben we een Add-In ontwikkelt waarmee het mogelijk is om views automatisch te maatvoeren.

 • Family browser. Hiermee is eenvoudig inzichtelijk te krijgen welke objecten er allemaal aanwezig zijn in de bibliotheek. Er kan gefilterd worden op categorie maar ook gezocht worden op naam.