Hoe krijg je gegevens van de bouwplaats “buiten” in een digitaal model “binnen”? Eenvoudig, eenduidig en duidelijk rapporteren van meetresultaten aan opdrachtgevers is altijd lastig geweest in het vakgebied van maatvoering. Bij de aloude, bekende, methode worden meetgegevens door een maatvoerder overgedragen aan een werkvoorbereider die vervolgens een Excel-bestand met bijgevoegde tekeningen en schetsen levert om de getallen te verduidelijken. Best omslachtig en niet de eenvoudige, eenduidige en duidelijke methode die wij nastreven. Wij meten op de bouwplaats, uploaden meteen de data en in een mum van tijd staan de gegevens in een 3D model.

Van puntentabel naar 3D model

In samenwerking met onze eigen Informatietechnologie afdeling hebben wij als Buro de Haan Maatvoering een oplossing ontwikkeld waarbij een puntentabel gekoppeld wordt aan een 3D model in ons portaal. Vanuit het portaal delen wij de gegevens met de opdrachtgever, zodat alle betrokkenen op hetzelfde moment over dezelfde gegevens beschikken. Dat is hoe wij buiten naar binnen halen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Het hieronder gegeven voorbeeld is afkomstig van een meting van nog niet afgehakte heipalen.

Puntentabel met heipaalcoördinaten
Tekstbestand met heipaalcoördinaten
Buro de Haan portaal

Het begint bij een tekstbestand met heipaalcoördinaten dat is gebruikt voor het uitzetten van de heipaalpiketten en dat geüpload wordt in ons portaal. Vervolgens worden op de bouwplaats de heipalen ingemeten en wordt de software van het meetinstrument gebruikt om eenvoudig een tekstbestand met de gemeten punten te maken. De gemeten punten kunnen, direct vanaf de bouwlocatie geüpload worden naar het portaal waarbij automatisch de coördinaatverschillen in de puntentabel worden berekend tussen het oorspronkelijke tekstbestand en de gemeten waarden. Door voor ieder meetpunt een rotatie op te geven kan de berekening van de verschillen eenvoudig uitgelijnd worden met het betreffende object.

Puntentabel met heipaalcoördinaten

Op deze wijze is het niet meer nodig om de meetgegevens via Excel, Autocad, of PDF te bewerken en te versturen maar resultaten zijn direct in het model te zien. Ook uitgezette punten kunnen op dezelfde wijze in de modellen worden weergegeven waardoor het niet meer nodig is om tekeningen met de uitgezette punten te maken.

Wat mogen wij voor u passend maken?

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP