Nieuwe technologieën stellen nieuwe eisen aan maatvoering. In het verleden was een tekening voor een goede timmerman voldoende om zelf de meetpunten uit te zetten. Door moderne 3D technieken zijn duidelijke tekeningen er niet of nauwelijks meer. Bij renovatie wordt dit regelmatig versterkt door het volledig ontbreken van documentatie of modellen.

Het beantwoorden van deze vraagstukken vraagt om geavanceerde apparatuur, maar alleen apparatuur blijkt in praktijk vaak niet de volledige oplossing. Zonder bouwkundige kennis ligt minder of onvolledige maatvoering op de loer met alle nadelige gevolgen van dien: frustratie op de bouwplaats en langere doorlooptijden van het project met daarbij horende oplopende faalkosten.
Vanuit Buro de Haan Maatvoering brengen wij geavanceerde apparatuur en bouwkundige kennis samen en hebben wij één helder doel voor ogen: alles moet passen!

3D inmeten

3D Inmeten is een laser scanning techniek die nauwkeurig, snel en uiterst precies helpt bij het opmeten van bestaande gebouwen.

Met 3D laser scanning is het mogelijk om bestaande gebouwen snel en met uiterste precisie tot 1 mm nauwkeurig op te meten. Door de 3D scans te combineren met 3D fotografie ontstaat een point cloud die inzicht geeft in gebruikte techniek en details. Pointclouds in combinatie met BIM zijn krachtige middelen om onderhoudsplannen, restauratieplannen, renovatiepannen, en verbouwplannen te realiseren. De nieuw te bouwen elementen in verbouwplannen kunnen door deze combinatie met uiterste precisie gepland worden waardoor ook prefabricage in verbouwplannen mogelijk wordt. Herbestemmen van bestaande bebouwing behoord door middel van deze techniek en onze uitwerkingsmogelijkheden sneller tot een goed alternatief voor nieuwbouw.

De SX10 Scanning Total Station

Één van onze taken is het maatvoeren van nieuwbouwwoningen. Sinds kort wordt de SX10 Scanning Total Station hiervoor ingezet en de eerste bevindingen zijn positief. Met de SX10 kun je meten en scannen en dat betekent dat je geen tweede instrument hoeft in te zetten. De SX10 geeft snel een overzichtelijk beeld.

In iedere stap van het bouwproces (van ontwerp tot oplevering) worden continu controles uitgevoerd om te garanderen dat er geen bouwfouten ontstaan. Omdat wij voorop willen lopen bij de innovatie en modernisering van de bouw is er, voor het uitvoeren van de metingen en controles tijdens het realiseren van een woning, gekozen voor een Trimble SX10 Robotic Total Station. Deze SX10 combineert de voordelen van het nauwkeurigste Total Station en 3D-scanner in één instrument. Daarnaast maakt de bijbehorende Trimble Access software het mogelijk om IFC-bestanden van het 3D BIM-model te laten en direct vanuit het model in te zetten.

Om de verschillende bouwelementen op de juiste plaats te kunnen monteren worden er verschillende nauwkeurige punten op de vloeren en wanden aangegeven en dit kan perfect met de SX10. Omdat het met dit apparaat ook mogelijk is om 3D-scans te maken, is het vergelijken van obstakels en gerealiseerde bouwonderdelen met het theoretisch model heel eenvoudig.

Doordat de SX10 heel  nauwkeurig hoek- en afstandsmetingen doet, is de standplaatsbepaling ook heel erg nauwkeurig. We kunnen daarom de gemeten en gescande punten gelijk na de meten al gebruik en op deze manier hoeven we geen tijdrovende berekeningen meer te maken.

Doorlopend innoveren 

Bij Buro de Haan werken we iedere dag aan onze missie “Beter Bouwen”. Vanuit Maatvoering doen wij dat door innovatieve oplossingen als meetpunten in 3D modellen te zetten en deze via de cloud te delen met alle betrokken partijen. We motiveren onszelf iedere dag door na te denken over hoe we slimmer of efficiënter kunnen maatvoeren en nemen nooit genoegen met de status quo.

Wat mogen wij voor u passend maken?

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP