M ijn naam is Luuk Dorland en ik werk sinds september 2018 bij Buro de Haan als BIM-modelleur.
Begin 2018 ben ik bij Buro de Haan gekomen om een afstudeeronderzoek te doen voor de opleiding Bouwkunde aan het Windesheim. Dit afstudeeronderzoek ging over “BIM naar de bouwplaats”. Nadat dit onderzoek met een voldoende was afgerond ben ik in dienst gekomen bij Buro de Haan.

AUTOMATISERING

Ik ben de diepte ingedoken met het bouwen van family’s in Revit. Om dit goed te leren werd ik op het project bij Brouwer Nijkerk gezet. Brouwer Nijkerk bouwt flexibele ruimtes in de vorm van schaftwagens en Flex Units waarmee je een tijdelijk verblijf creëert. Deze flexibele ruimtes kunnen op meerdere manieren worden ingezet.
De infrastructuur voor het automatiseren van de tekeningen via een generator is gebouwd door de IT’ers bij Buro de Haan en door het beheren van de family’s in Revit worden de opties voor de klanten gemaakt. Deze opties worden ingevoerd waarnaar de generator de tekeningen maakt.
Met het automatiseren van de schaftwagens hebben we bij Buro de Haan ook de automatisering van de Flex Units opgepakt. Doordat de Flex Units zo ontworpen zijn dat deze geschakeld kunnen worden in alle richtingen zijn de mogelijkheden eindeloos en dat maakt het bouwen van deze Units in Revit zo interessant.

Naast de werkzaamheden bij Brouwer Nijkerk liggen mijn interesses ook bij het visualiseren van gebouwen. Binnen Buro de Haan wordt dit gedaan bij de afdeling Architectuur. De ontwikkelingen op gebied van visualisaties verschuift doordat Game Engines hierin zich beginnen te ontwikkelen.

ONTWIKKELING

Tijdens de conferentie van Unreal Engine 4 in London werd duidelijk wat een Game Engine is en kan. Ook zijn er vele ontwikkelingen gaande en hebben we verschillende workflows gezien die binnen Buro de Haan toegepast kunnen worden. Een aantal punten wat Buro de Haan nu onderzoekt met Unreal Engine 4 zijn:

Een High-end productconfiguratie bouwen
Een High-end visualisatie in VR met meerdere mensen tegelijk bekijken.
Een logistieke analyse maken voor fabrieken.

Het belooft veel goeds voor in de toekomst!