Prefab bouwen
BIM toepassen om de installatievoorzieningen te verwerken in prefab elementen
Prefabricage en BIM gaan hand in hand. Een BIM model waarin voldoende informatie verwerkt is, kan gebruikt worden als aansturing voor de machines in de prefab fabriek. Dit werkt tijdbesparend én voorkomt fouten. Doordat er geen tekeningen van bestaande ontwerpen gemaakt hoeven te worden, zijn er minder kansen om fouten te maken.
Tijdsbesparing
‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ Doordat alle installatievoorzieningen al verwerkt zijn in de prefab elementen, is de installateur een stuk sneller klaar met zijn werkzaamheden. Hierdoor kan de volgende partij ook eerder beginnen met hun werkzaamheden. Dit zorgt voor kortere doorlooptijden.
Integraal samenwerken
In het BIM-model werken we samen met de afdelingen constructie, architectuur en engineering. De werkvoorbereiders werken het volledige model uit in 3D. Zodra het 3D-model definitief is, kan de bouw beginnen. Hier heeft de afdeling maatvoering een belangrijke rol. Zij zetten de installatietechnische punten uit op de bouwplaats. Op deze manier is het op de bouwplaats meteen duidelijk waar de belangrijkste buizen en aansluitingen uit de grond komen.
Materialen
Door de installatievoorzieningen in de fabriek al te verwerken in de prefab elementen, ontstaat er op de bouwplaats minder bouwafval. Dit komt weer ten goede aan de duurzaamheid. Naast minder afval op de bouwplaats heeft het gebruiken van BIM voor prefabricage nog een voordeel: faalkosten vermindering. Doordat het BIM model de machines in de fabriek rechtstreeks aanstuurt, daalt het aantal momenten waarop er fouten gemaakt kunnen worden.
Momenteel passen wij dit toe bij CLT, ook wel Cross Laminated Timber en houtskeletbouw.
CLT
CLT is opgebouwd uit minimaal 3 kruislings verlijmde enkel laags latten die haaks op elkaar geplaatst zijn. CLT panelen worden computergestuurd op maat gemaakt. Het BIM-model kan als uitgangspunt gebruikt worden voor de computer, mits deze voldoende informatie bevat. Alle installatietechnische voorzieningen kunnen door de computer voorgevreesd worden zodat dit niet op de bouwplaats gedaan hoeft te worden. Tijdbesparend dus.
Houtskeletbouw
Bij houtskeletbouw (HSB) gaat de prefabricage nog een stap verder dan bij CLT. Alle installatie wordt al aangebracht in de HSB panelen. Het grote voordeel hiervan is dat dit tijd scheelt omdat dit al in de fabriek gedaan is. Daarnaast hoeven er op de bouwplaats minder mensen aanwezig te zijn, het scheelt bouwafval op de bouwplaats én het voorkomt fouten. In het BIM-model zijn bijvoorbeeld alle stroompunten in overleg met de opdrachtgever bepaald. Door dit model exact te volgen, worden er zo min mogelijk fouten gemaakt op de bouwplaats.