Project omschrijving

Brouwer flexibele ruimtes

Efficiëntie, van configuratie tot eindproduct

Onze opdrachtgever Brouwer Nijkerk stelde ons de vraag hoe het standaard productiewerk van schaftwagens en flexibele units versneld kon worden. Omdat 80% van het productiewerk uit standaard productiewerk bestaat zou een efficiëntieslag op dit vlak een enorme impact hebben. Onze oplossing bestond uit 2 onderdelen; het direct genereren van een productietekening vanuit de configurator en ten tweede het direct exporteren naar bestanden die gereed zijn om gelezen te worden door de CNC machines.

Standaard schaftwagens en units

Veel van het productiewerk van Brouwer bestaat uit standaard schaftwagens en units. Standaard wil in dit geval zeggen dat er een beperkt aantal variaties zijn. Lengtematen van 4, 5 of 6 meter en een plat dak of rond dak. Daarnaast zijn er invullingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld kleur en positie van ramen en deuren, ventilatieroosters en stopcontacten. De opbouw van deze flexibele ruimtes zijn daarmee parametrisch van opbouw en lenen zich uitstekend voor toepassing in BIM (Bouw Informatie Model).

Efficiëntie

In een woord het ultieme doel dat werd nagestreefd bij deze opdracht: efficiëntie. Concreet vertaald zich dat in de wens dat een vertegenwoordiger direct met de klant de flexibele ruimte configureert en zonder tussenkomst van modelleur of CNC engineer de productie kan aansturen. Voor de klant heeft dit als voordeel dat het proces van opdracht tot eindproduct versneld wordt. Doordat repeterend werk voor de modelleur en CNC engineer verminderd wordt kunnen deze zich maximaal richten op innovatie en vernieuwing voor het assortiment dat niet uit standaardwerk bestaat.

De BIM generator als spil in het proces

Centraal in de door ons geleverde oplossing is de BIM generator. Een portaal waarin alle productiegegevens verzameld worden. Van klant- en opdrachtgegevens via de gekozen configuraties en opties tot en met de productietekeningen. In basis is alle uitvoer die gewenst is mogelijk in het BIM portaal.

Stap 1: Productietekening direct vanuit de configurator

De eerste stap in deze efficiencyslag was het zorgen voor productietekeningen zonder tussenkomst van modelleur. Doordat de opbouw van de schaftwagens en units parametrisch zijn biedt dit mogelijkheden voor een digitaal model. Het digitale model kan ook naar de voorkant ontsloten worden naar een configurator die alle mogelijke opties geeft. Via deze configurator kan er direct met de klant de flexibele ruimte samengesteld worden zoals de klant deze wenst. Eventueel zou zelfs de configurator online ontsloten kunnen worden zodat de klant zelf de aan te schaffen schaftwagen of unit kan samenstellen.

Door de configuratie op te slaan in het BIM portaal ontstaan er direct productietekeningen welke gebruikt kunnen worden om de machines aan te sturen.

Stap 2: File2Factory: directe aansturing van de CNC machines

De volgende stap die gemaakt moest worden om de gewenste doelstelling te realiseren was het direct aansturen van de CNC machines. In de bestaande situatie werden productietekeningen omgezet naar leesbare bestanden voor de CNC machines door een CNC engineer. Om deze stap over te kunnen slaan werd een Add In ontwikkeld waarmee vanuit het BIM model direct bestanden gemaakt worden die ingelezen kunnen worden door de CNC machine.

Hoe kunnen wij uw bouwproces innoveren?

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP