Project omschrijving

Door een tekort aan kleine en betaalbare woningen in de stad wil Gemeente Rotterdam 140 flexwoningen plaatsen aan de Willem van Gispenstraat. Het worden sociale huurwoningen voor startende woningzoekers. De woningen blijven minimaal 15 jaar staan. Om die reden hebben we gekozen voor een tijdelijke modulaire bouwmethode. De modules zijn duurzaam en vervaardigd van CLT (Cross Laminated Timber). De zichtbare houten wanden en plafonds geven het interieur een prettige en natuurlijke uitstraling. Dit brengt talloze voordelen met zich mee op het gebied van duurzaamheid, verblijfskwaliteit en bouwfysica. Bovendien zijn de modules slim en voor de lange termijn ontworpen, doordat op de uiteinden een stalen portaal is toegepast. Dit maakt het mogelijk om de gevels eenvoudig te vervangen door bijvoorbeeld een volledig glazen gevel, mocht daar in de toekomst in een andere context behoefte naar zijn. De badkamers worden volledig geprefabriceerd als 3D-plugin units en worden losmaakbaar in de woonmodules geplaatst.

Een belangrijk uitgangspunt vormt de positionering van de woonblokken midden in een groene omgeving, waardoor een vriendelijke overgang ontstaat tussen het bedrijvenpark en het wonen richting de singel. De diepte van de woonblokken is circa 18 meter, waardoor ze ook aan de zuidkant richting de bedrijven in het groen staan. De Willem Gispenstraat krijgt hierdoor een vriendelijke en veel meer groene uitstraling die past bij het nieuwe woonmilieu. De configuratie van de woningen resulteert in een karakteristiek profiel met verschillende hoogtes.

Het ontmoeten van bewoners speelt een belangrijke rol in de opzet van het plan. Het centrale blok in het midden van beide kavels heeft op de begane grond de algemene gezamenlijke voorzieningen, zoals de ontmoetingsruimte, de wasruimte, de kantoren en de interne fietsenstalling. Een brede gangzone geeft toegang tot deze functies en is tegelijkertijd de verbinding tussen de binnentuinen. Dit versterkt de gemeenschappelijkheid tussen de bewoners en een goede toegankelijkheid voor iedereen. De ontmoetingsruimte/woonkamers zijn gelegen aan de grootste binnentuin op de middag en avondzon, met een uitloop naar het terras en het gazon met ontmoetingsplekken. De kleinere binnentuin is gericht op sport en beweging, met verschillende rekstokken voor fitness en een speelveldje voor gezamenlijke activiteiten

“Een brede gangzone middendoor het centrale gebouw geeft toegang tot de gezamelijke functies, maar is tevens de verbinding tussen de binnentuinen, waardoor er een gemeenschappelijkheid ontstaat tussen de bewoners en een goede toegankelijkheid voor iedereen.”