Project omschrijving

Projectgegevens

Locatie Rouveen   
Jaar 2016   
Woonvolume 740 m2
Gevelbekleding Baksteen Antraciet
Hout Naturel
Gevelkozijnen Aluminium Antraciet
Daklammellen Hout Duurzaam behandeld
Gebinten Staal Antraciet

In het ontwerp van deze woning is een sterke relatie gelegd met de authentieke en monumentale Staphorster boerderij die voor deze nieuwbouwwoning staat. Bij de totstandkoming van het ontwerp zijn beeldbepalende elementen uit de Staphorster boerderij als inspiratiebron gebruikt en vertaald naar een modern ontwerp.

Zo zijn er overeenkomsten tussen de nieuwbouwwoning en de boerderij maar hebben wel een sterke eigen uitstraling die voor een mooi contrast zorgen. Dankzij de grote glazen puien biedt de nieuwbouwwoning een schitterend uitzicht over het achtergelegen slagenlandschap.

Plaatsbepaling

Een belangrijk en uniek aspect van de locatie is het langgerekte slagenlandschap wat onder andere tot uiting komt in de steeg waaraan de woning is gelegen. Bij het ontwerpen van de woning is er rekening mee gehouden dat deze lange zichtas behouden blijft en de woning is daarom op de linker erfgrens geplaatst. Door de woning in een hoek te plaatsen ontstaat er een 90 graden uitzicht over het achterliggende grasland.

Programma van eisen

Ruimtelijke wensen

  • Veel daglicht in de woonvertrekken en uitzicht op het achterland

  • Eetkamer, keuken en woonkamer als één ruimte

  • Schoorsteen met binnenhaard tussen eet- en woonkamer

  • Slaapkamer, inloopkast en badkamer op begane grond

  • Studeerkamer op begane grond

  • Hoofdentree met veel daglicht

  • 4 slaapkamers op eerste verdieping

  • Installatieruimte en bergruimte op eerste verdieping

Technische wensen

  • Betonnen verdiepingsvloer

  • Verwarmen en koelen met aardwarmtepomp

  • WTW ventilatiesysteem

  • Vloerverwarming op begane grond en verdieping

Uitstraling

  • Schuurwoning in moderne stijl

  • Gevels van metselwerk en hout

  • Grote pui in achtergevel en zijgevel voor uitzicht en daglicht

  • Hellend dak met dakpannen

Ontwerpconcept

De woning is geplaatst achter een bestaande monumentale boerderij en in het ontwerp is nadrukkelijk de verbinding gezocht met deze bestaande bebouwing. Waar de voorliggende woning begint met een open gevel en eindigt met een gesloten gevel is dat voor de nieuwbouwwoning exact andersom waardoor er een fraai geheel ontstaat. Ook de kap uitsnedes en overstekken van de bestaande woning zijn als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van de nieuwbouwwoning.

Constructie

Onderdeel van het ontwerpconcept is de constructie. Waar vroeger de houtengebintconstructie stond, zijn we nu uitgegaan van een stalen constructie.

Plattegronden

De woning in 3D beleven

Van alle woningen maken wij standaard een 3D impressie zodat de woning alvast virtueel beleefd kan worden.

Heeft u een vraag over dit project of kunnen wij u helpen bij uw project?

Heeft u bouwplannen en zoekt u een architect? Neem contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek.

Neem contact op