Project omschrijving

Projectgegevens

Locatie Staphorst   
Jaar 2017 – 2020   
Woonvolume volgt binnenkort
Gevelbekleding Hout Als bestaand
Gevelkozijnen Aluminium Antraciet
Dak lamellen Hout Duurzaam behandeld
Binnen kozijnen Aluminium Antraciet
Schuifdeuren Houten staldeuren Groen
Binnen afwerking Strak stucwerk Wit
Gebinten Als bestaand Als bestaand

Bij de renovatie van deze woonboerderij moet uitgegaan worden van de huidige situatie en was er de wens om er 2 woonruimtes van te maken en daarmee 2 programma’s van eisen.

Bestaande situatie

Programma van eisen

Ruimtelijke wensen woonruimte

  • Veel daglicht vanuit het zuiden in de woonvertrekken

  • Woonkamer met zichtbare gebintconstructie

  • Eetkamer en keuken uitgevoerd in moderne/strakke stijl met zichtbare gebintconstructie

  • Hoofdentree bij baanderdeuren

  • Ruimte voor de fietsen in de bijkeuken

  • Meer bergruimte op de begane grond

  • Slaapkamer vier stuks met inloopkast voor hoofdslaapkamer

  • Meer bergruimte op de 1e verdieping

  • Grote badkamer behouden

  • Bijkeuken aan de westzijde van de woonboerderij in verband met was uithangen

  • Interieurontwerp mag iets aparts worden. Anders dan gebruikelijk in Staphorst

  • Kantoor en studieruimte in woonvertrek

  • Levensloopbestendigheid is niet nodig

  • Meer daglicht vanuit het zuiden in de woonvertrekken

Technische wensen

  • Betonnen begane grond vloer met afwerkvloer

  • Houten vloeren op verdieping

  • Gebintconstructies behouden, repareren en toevoegen

  • Aardwarmtepomp verwarmings- en koelingsinstallatie

  • WTW ventilatiesysteem

  • Vloerverwarming begane grond

  • Vloerverwarming verdieping

Monumentale eisen

  • Het monumentale voorhuis moet worden behouden

  • Oude woonvertrek wordt speelkamer voor de kinderen

  • Bestaande slaapkamers en badkamer deels behouden

  • Oude schuurdeel opnieuw inrichten met extra slaapkamers

  • De monumentale voor- en zijgevels dienen te worden behouden

  • Baanderdeuren kan als entree worden gebruikt

Ontwerpconcepten

Voor dit project zijn 3 ontwerpconcepten gemaakt met verschillende thema’s als centraal uitgangspunt:

  • de open woonruimte
  • semi open en gesloten
  • daglicht en uitzicht

Thema open woonruimte

In dit concept vormen het woonvertrek en de entresol samen een volledig open woonruimte waarbij het zicht rijkt tot in de nok.

Door het inpandige terras ontstaat er een sprong tussen de woonkamer en eetkamer. Hierdoor krijgen zithoek, eettafel en keuken een eigen positie. De verschillende ruimtes staan door de toepassing van glazen puien in open verbinding met elkaar. Langs het terras zorgen de glazen puien voor een mooi uitzicht over de weilanden en leveren veel daglicht op. Daklamellen zorgen er voor dat de ruimtes in de zomermaanden niet te veel opwarmen.

Ontwerpconcept 1

Thema semi open en gesloten

Hier zorgen de grote schuifdeuren dat er gekozen kan worden om de nieuwe en bestaande ruimtes met elkaar te verbinden of juist van elkaar af te scheiden. Zowel woonkamer, eetkamer, keuken, speelkamer en hal kunnen hierdoor één ruimte gaan vormen. Vanuit de woonkamer is er zicht tot in de nok en op de entresol.

De langgerekte open glazen pui op het zuidwesten zorgt voor meerdere doorgangen naar de tuin en dat elk vertrek wordt voorzien van veel daglicht en uitzicht. Dit heeft een groots effect op de woonruimtes en tast toch de contouren van het bouwwerk niet aan.

Wanneer de schuifdeuren gesloten worden en de woontrekken van elkaar worden afgescheiden zal er nog steeds comfortabel veel daglicht invallen. De daklamellen zijn essentieel om te voorkomen dat de ruimtes in de zomermaanden te veel opwarmen.

Ontwerpconcept 2

Thema daglicht en uitzicht

Hier zorgen verschillende plafondhoogtes voor dynamiek en afbakening van de woonvertrekken in een verder open woonvertrek in horizontale en verticale richting. Hierdoor krijgen zowel woonkamer, keuken als eetkamer een eigen positie.

De glazen puien zorgen voor doorgang naar de tuin en nieuwe en bestaande ruimtes zijn met elkaar verbonden waarbij keuken, eetkamer en zithoek zoveel mogelijk richting de puien zijn gepositioneerd. De trapsgewijze opstelling van de glazenpuien zorgt voor zicht naar het open achterliggende weiland en elk vertrek, zelfs de bovengelegen slaapkamer en entresol, heeft op deze manier uitzicht en daglicht. Door het trapsgewijs openmaken van de zijkanten worden er inpandige terrassen gecreëerd en komt er veel daglicht binnen in de woonvertrekken, zelfs de hal en speelkamer kunnen deels worden voorzien van daglicht. Daklamellen zorgen ervoor dat de ruimtes in de zomermaanden niet teveel worden opgewarmd.

Ontwerpconcept 3

Ruimteverdeling

De ruimte is ontworpen als een open woonvertrek in zowel horizontale als verticale richting. De dynamiek van verschillende plafond hoogtes zorgen ervoor dat er in het open vloervlak toch woonvertrekken worden gevormd. Hierdoor krijgen zowel woonkamer, keuken als eetkamer een eigen positie.

Looproutes

Door de toegepaste glazen puien ontstaan er meer doorgangen richting de tuin op het zuidwesten. Ook is er in het ontwerp gekozen om nieuwe en bestaande ruimtes met elkaar te verbinden. Hier-door ontstaan er veel looproutes. Toch zijn keuken, eetkamer en zithoek zoveel mogelijk richting de puien gepositioneerd.

Uitzicht

Door de trapsgewijze opstelling van de glazenpuien ontstaat er een zichtrichting naar het open achterliggend weiland. Elk vertrek heeft op deze manier uitzicht en daglicht. Zelfs de bovengelegen slaapkamer en entresol.

Daglicht

Door het trapsgewijs open maken van de twee-wanden die zuidwest zijn georiënteerd, ontstaan er inpandige terrassen en worden de woonvertrekken voorzien van veel daglichttoetreding. De volledige woonruimte wordt hiermee gevuld. Zelfs hal en speelkamer kunnen deels worden voorzien van daglicht. Hierbij zijn de dak lamellen essentieel om te voorkomen dat de ruimtes in de zomermaand te veel opwarmen.

Plattegronden

Begane grond

Eerste verdieping

Heeft u een vraag over dit project of kunnen wij u helpen bij uw project?

Heeft u bouwplannen en zoekt u een architect? Neem contact met ons op.
We gaan graag met u in gesprek.

Neem contact op