Project omschrijving

Kantoorpand New Nexus Haren

Precisie-engineering voor zetwerk kolommen, luifels en dakranden
In opdracht van: Stameta B.V.

Metaalbedrijf Stameta had de opdracht om de kolommen, luifels en dakranden te produceren voor het kantoorpand van IT-bedrijf New Nexus in Haren. Op basis van het aangeleverde BIM model hebben wij alle panelen geëngineerd voor de productietekeningen van Stameta. Alle panelen zijn getekend met de radiussen voor de buiging erin zodat deze direct over te nemen waren voor productie.

Overzicht luifelbeplating
Overzichtstekening luifelbeplating

De bouwkundige constructie als basis

De achterliggende bouwkundige constructie voor de luifel was een gegeven voor dit project waar voor de gevelbeplating naar toe gewerkt moest worden. De panelen zijn gemonteerd op houtskeletbouw rekjes. Deze HSB rekjes, en andere onderliggende delen zoals de staalconstructie, stelkozijnen en vloeren, waren aanwezig in het aanleverde IFC bestand en vormden de basis om mee verder te werken voor de productietekeningen van het zetwerk van kolommen, luifels en dakranden.

Bevestiging van luifel en dakrand op HSB element
Detailtekening

De panelen zijn gefixeerd met kokertjes die op de achterliggende staalconstructie van het pand zijn bevestigd. Op deze kokers is een u profiel geschroefd waar de beplating weer aan bevestigd is. De schotjes die tevens zichtbaar zijn op de doorsnede zijn gemonteerd op de HSB rekjes. Om geluidsoverlast van vallende regen op de beplating te beperken zijn de panelen voorzien van 2cm isolatie.

Dwarsdoorsnede
Dwarsdoorsnede
Dwarsdoorsnede
Dwarsdoorsnede

Minimaal verschillende types

Voor de overzichtelijkheid van de productie was het streven om zo weinig mogelijk verschillende types, of families te maken. Binnen iedere family is de vorm in basis hetzelfde maar zit er alleen variatie in de lengte.

Overzichtstekening luifelbeplating per soort

Van model naar mock-up

Voor start van de productie is er eerst een testopstelling gemaakt onder andere om de radius en ponsgaten te controleren. Alles bleek perfect te passen en en daarmee het startsein van de feitelijke productie.

Mock-up zijaanzicht
Mock-up onderaanzicht

Modeltekening klaar voor productie

Uiteindelijk hebben wij alle verschillende types geëxporteerd als productietekening en per type aangegeven hoeveel exemplaren en geproduceerd moeten worden. De productietekening bestaat uit een uitgeklapt model als plaat die ingeladen kan worden waarbij deze zo is opgezet dat er rekening gehouden wordt met de radius van de buiging.

Heeft u een vraag over dit project of kunnen wij u helpen bij uw project?

Neem contact met ons op.

CONTACT