Virtueel bouwen in BIM

Een goede vormgeving is het halve werk.

Virtueel bouwen in BIM

Een goede voorbereiding is het halve werk luidt het bekend gezegde en dat geldt zeker wanneer betere gebouwen realiseren het doel is. Om betere gebouwen te kunnen realiseren wordt het Bouw Informatie Model (BIM) centraal gezet als enige bron van waarheid.

In BIM worden bouwkundige, installatie en constructie componenten visueel en in 3D vormgegeven zodat deze optimaal op elkaar afgestemd worden. Zo ontstaat er een compleet virtueel model van een gebouw dat niet alleen in de bouwfase relevant is maar in de hele levenscyclus van een gebouw.

Buro de Haan en BIM

3D is voor ons de enige weg en dat is het al vanaf de dag dat wij opgericht zijn. Daarmee is het voor ons geen onderwerp van gesprek, maar volledig vanzelfsprekend. Wij passen daarbij een aantal vaste ingrediënten toe. Hoogwaardige technologie combineren wij met de praktijkgerichte kennis van onze specialisten op gebied van maakbaarheid, bouwprocessen en bouwkwaliteit. Zo komen wij tot een soepeler en efficiënter bouwproces.

Naast deze harde skills voegen wij daar ten slotte nog een flinke dosis inlevingsvermogen aan toe om zowel aan wensen van de opdrachtgever als de gebruikers van het gebouw te voldoen. Wij gaan daarbij graag verder dan de wettelijke norm of het minimale programma van eisen om niet alleen aan verwachtingen te voldoen, maar ze te overtreffen.

De voordelen van bouwen met BIM

Gebouwen die gerealiseerd zijn met het Bouw Informatie Model als uitgangspunt kennen een groot aantal voordelen in de voorbereidingsfase, uitvoerfase maar zeker ook in gebruiksfase.

Clash control: minder problemen voor uitvoerende partijen

Virtueel bouwen maakt eventuele conflicten in verschillende componenten inzichtelijk aan uitvoerende partijen voor de werkelijke bouw begint. Denk aan leidingen en kanalen voor water, elektriciteit en ventilatie maar ook constructieve onderdelen.

Dure technische oplossingen, vertragingen en tijdrovend overleg op de bouwplaats worden hiermee voorkomen. Een centraal model zorgt ervoor dat alle partijen met dezelfde gegevens zoals tekeningen, artist impressions en uittrekstaten werken met minder faalkosten als gevolg.

Een betere en daarmee prettiger samenwerking

Een kleine wijziging tijdens de uitvoering van een project kan door de vele partijen die ieder individueel op de hoogte gesteld moeten worden al snel kostbaar uitvallen. Om over een kleine wijziging door partij A die “vergeet” om de andere partijen te informeren en de irritaties die dat met zich meebrengt maar te zwijgen.

Onze BIM werkmethodiek staat garant voor consistente gegevens op tekeningen, staten en visualisaties voor alle betrokken partijen. Alle projectgegevens worden bewaard in de cloud en via ons portaal kan informatie snel en foutloos worden gedeeld. Zo is er overal en altijd direct toegang tot de meest actuele gegevens.

Beter inzicht voor de opdrachtgever in het op te leveren gebouw

Een uitvoering die in de praktijk minder handig is dan gedacht of verwachtingen die niet uitkomen kunnen een grote teleurstelling zijn. Door tijdens de ontwerpfase alvast virtueel door een woning of bedrijfspand te wandelen zorgt voor een veel betere beleving dan het bekijken van bouwtekeningen.

Door onze werkwijze met BIM kunnen wij virtueel een woonkamer inrichten met meubilair, een kantoor met bureaus of een productiehal met machines. Zo ontstaat er een duidelijk beeld van de afmetingen en een referentiekader van de mogelijkheden, ruim voordat de bouw start.

Wijzigingen kunnen nog eenvoudig doorgevoerd worden en verkeerde verwachtingen die anders pas tijdens de uitvoering aan het licht komen worden voorkomen. Statische gegevens zoals oppervlaktes en volumes maken plaats voor virtuele begaanbare ruimtes, indien gewenst volledig voorzien van interieur of machinepark.

Efficiëntere technische afstemming tussen samenwerkende partijen

Niet passende onderdelen, overleg en afstemming op de bouwplaats, ter plaatse bedachte dure technische oplossingen en uiteindelijk vertraging komen veel voor in een traditioneel bouwproces. Niet alleen onderlinge irritatie is het gevolg maar ook onnodige geldverspilling.

Door te werken in BIM worden alle 3D tekeningen samengevoegd. De “live” doorsneden die hiermee gemaakt worden maken duidelijk of alles ook werkelijk uitvoerbaar is. De installatie bestaande uit leidingen en kanalen voor water, gas, elektra, riool en lucht krijgen virtueel een positie zodat eenvoudig beoordeeld kan worden of alles past. Dit principe kan ook toegepast worden voor staalconstructies, interieurbouw en alle ander denkbare partijen. Zo worden faalkosten en vertraging voorkomen door een betere afstemming.

Benieuwd naar onze toepassingen van BIM

Bekijk onze projecten

Hoe kunnen wij aan uw bouwproject bijdragen?

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw project? Neem contact met ons op.

NEEM CONTACT OP