Project omschrijving

Houtskeletcasco vrijstaande woning Zuidveen

Een zeer lage kostprijs door efficiënte productietechniek

Deze vrijstaande woning is volledig opgetrokken uit een houtskeletcasco. Door slimme engineering kon een lage kostprijs gerealiseerd worden. De woning kenmerkt zich door de multiplex spantbenen die door gebruik te maken van een speciale vingerlasttechniek in grote lengtes konden worden uitgevoerd.

Een tunnel als ruggengraat van de woning

Het hoofdvolume van de woning bestaat uit een tunnel welke is gerealiseerd door schaaldelen tegen elkaar te plaatsen en deze in de lengte van de woning te herhalen. De schaaldelen zijn op hun beurt weer ontstaan door een wand en dakelement te bevestigen aan twee spantbenen. Hiermee ontstaat het kenmerkende profiel dat deze woning zo kenmerkt.

Kleinere schaaldelen als functionele uitbreiding

Tegen beide zijden van de centrale tunnel zijn kleinere schaaldelen geplaatst die functioneel als uitbouw of garage dienen. Alle schaaldelen elementen zijn op muurplaten gesteld die op f-ankers aan de begane grondvloer zijn bevestigd.

Makkelijke en snelle opbouw in BIM

Door de gelijkmatige vorm en constructieopzet van de schaaldeelelementen zijn deze gemakkelijk en snel op te bouwen in BIM vanuit Telka. De gelijke hout en plaatverdeling maakt het mogelijk om deze door te kopiëren. De spantbenen zijn maatvast doordat deze met een cnc freesmachine zijn gefabriceerd. In het Tekla model is om deze reden geen stelruimte tussen de schaaldeelelementen en de stelregels doorgevoerd. Tijdens uitvoering bleek dit ook niet nodig te zijn waarmee de multiplex spantbenen hun vormvastheid bewezen hebben.

Bekijk onze andere engineeringsprojecten
Stel ons een vraag